Warka 1 - American India Pale Ale


Pierwszą warkę uwarzyłem z przygotowanego zestawu surowców.

Zasyp:

  • pale ale 5,5kg
  • Cara Gold 0,5kg
  • pszeniczny 0,2kg

Zacieranie w 18l wody, słód dodany w 55°C:

  • 55°C - 10 minut>
  • 69°C - 60 minut (bez podgrzewania, końcowa 62°C)
  • 76°C - mashout

Po filtracji i wysładzaniu wyszło 23 litry brzeczki o BLG 15.

Chmielenie: * 60 minut - 25g Warrior * 20 minut - 20g Simcoe * 10 minut - 10g Amarillo * 5 minut - 10g Amarillo * dry hopping - 30g Amarillo

Po schłodzeniu i filtracji wyszło 20,5 litra o BLG 17.

Fermentacja (drożdże US-05): * 10 dni burzliwej * 11 dni fermentacji cichej

Do refermentacji użyłem 135g cukru i 660g wody.

ABV: ok. 7%.

comments powered by Disqus